2010-ben kormányzati döntés született a duális szakképzés rendszerének a kialakításáról Magyarországon. Ez olyan szakmapolitikai fordulatot jelentett, amelynek következtében a gazdaság szerepe jelentősen felértékelődött. Ennek folyományaként 2010 novemberében aláírásra került a kormány és a kamara között egy olyan szakképzési keretmegállapodás, amelynek következtében a Nemzetgazdasági Minisztérium 99 szakma teljes körű szakmai szabályozását a gazdaság kezébe adta.

2011-ben pilot projektként, majd 2013. szeptember 1-től az elkészült 95 új szakiskolai kerettanterv alapján megtörtént a duális képzés teljes körű bevezetése. Ebben jelentős szerepe volt a duális képzés terén úttörő szerepet játsszó német partnerekkel való intenzív tapasztalatcserének. Az új, egységesen hároméves duális szakiskolai képzés az első évfolyamtól egyszerre nyújt közismereti oktatást és szakképzést.

Mindezek alapján a duális szakképzés megindításával az elért eredmények a következőek:

  • A nyolcosztályos általános iskolai végzettség után rögtön bekapcsolódhat a szakképzésbe a fiatal.
  • A gyakorlatorientált képzés erősödött.
  • 50%-kal nőtt a gyakorlati óraszám.
  • A szakmatanulás került a középpontba (2/3 szakmai óra, 1/3 közismereti képzés)
  • Jelenleg több mint 8 000 vállalkozás vesz részt a magyarországi duális képzésben.

2015 nyarától a szakképzés irányítása egy kézbe került, a Nemzetgazdasági Minisztérium mint a szakképzésért és a felnőttképzésért felelős minisztérium vette át mintegy 500 szakiskola és szakközépiskola egységes szakmai irányítását.

További információkat a http://dualis.hu/ oldalon talál. 

Amenniyben ezen a területen együttműködési kezdeményezéssel szeretne élni, vagy más vonatkozó kérdése van, munkatársaink állnak szíves rendelkezésére.