Németország és Magyarország gazdasági kapcsolatai rendkívül intenzívek és dinamikus fejlődést mutatnak. Németország hazánk elsőszámú gazdasági partnere, ennek révén ez a viszony stratégiai jelentőségű.

Főbb gazdasági mutatók

A magyar-német gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokban az áruforgalom nagyságát tekintve 2016-ban rekordévet zárhattunk. A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Németországba irányuló magyar kivitel elérte a 25 milliárd eurót. A behozatal 23 milliárd euró értékű.

Németország 25-27% körüli részesedéssel tradicionálisan vezető szerepet tölt be Magyarország exportpiacai sorában, sőt ha az egyes tartományokat önálló országnak vennénk, Bajorország és Baden-Württemberg önmagában is a Magyarországon előállított exporttermékek legfontosabb piaca.

A Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) rendszeresen elemzi a német-magyar gazdasági kapcsolatok alakulását. Az erről készült összefoglalókat, valamint a legfrissebb gazdasági statisztikákat megtalálja a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara honlapján

A gépipar szerepe

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a Németországba irányuló magyar kivitelben és behozatalban a gépek és szállítóeszközök részesedése 11-12 százalékponttal magasabb, mint a teljes export és import a két ország között. A forgalom zömét, több mint négyötödét külföldi, elsősorban német érdekeltségű vállalatok magyarországi leányvállalatai biztosítják.

A kormány célja – Magyarország telephelyi előnyeinek megőrzése, sőt javítása mellett – a hazai kis- és középvállalatok a német piacon történő megjelenésének elősegítése beszállítóként.

Német vállalatok Magyarországon, stratégiai partnerek

A beszállítói kapcsolatok elősegítése – a szakképzési és az innovációs együttműködés támogatásával együtt – azokban a stratégiai megállapodásokban is megjelent, melyeket a magyar kormány az elmúlt öt évben különböző németországi befektetőkkel és azok magyarországi leányvállalataival kötött.

Jelenleg tizenkét német vállalattal van stratégiai megállapodása a kormánynak:

Daimler AG 2012
AUDI 2013
Continental AG 2013
Siemens AG    2013
Bosch Csoport   2013
Knorr-Bremse 2014
ZF Hungária 2014
FESTO 2014
Deutsche Telekom AG 2014
IT Services Hungary Szolgáltató Kft. 2015
Henkel Magyarország Kft. 2016
Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. 2016

Ez a tizenkét vállalat 2016 őszén 51 ezer főt foglalkoztatott (ezek száma csak az együttműködési megállapodások aláírása óta 13 ezer fővel bővült), továbbá együttesen közel 5000 milliárd (ezen belül a megállapodások aláírása óta 776 milliárd forintot) forintot fektetett be eddig Magyarországon.

A megkötött stratágiai partnerségek listáját, valamint azok tartalmát megismerheti az alábbi linkeken: 2014. április 6. előttiek ; 2014. április 6. utániak.

Németország a legnagyobb tőkebefektető Magyarországon, az MNB adatai szerint a Németországból származó külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya (végső befektető országa szerint) 2014. év végén 21,4 milliárd eurót ért el, ami a teljes FDI állomány 26,3%-át jelenti. A KSH adatai alapján – ugyancsak 2014-ben - 3.246 német vállalat 186,8 ezer főt foglalkoztatott Magyarországon.

A Budapesten működő Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) mintegy 900 - német és magyar - tagvállalat érdekeit képviseli. 

Gazdasági vegyes bizottságok

A magyar-német gazdasági együttműködés kapcsán említésre méltóak a magyar kormányzat és egyes tartományi kormányok menedzselésében, illetve támogatásával működő vegyes bizottságok – többek között - Bajorországgal, Baden-Württemberggel, Észak-Rajna-Vesztfáliával és Szászországgal. 

 


További információ: 

A külképviseletek gazdaságélénkítési tevékenysége

A külgazdasági szakdiplomaták elérhetősége