Kérelmek benyújtása személyesen: időpontfoglalás szükséges

Kérelmek benyújtása postai úton:

  • eredeti kérelem ügyfél által aláírva
  • személyazonosító okmány másolata

Cím: 10117 Berlin, Wilhelmstrasse 61. – Konsularabteilung/Botschaft von Ungarn

 

A kérelem nyomtatványokat itt találja: https://berlin.mfa.gov.hu/page/uj-nyomtatvanyok

 

 

Az igazolás kiállításának díja 30 EUR. Amennyiben kérelmét postai úton kívánja benyújtani, úgy kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailen (consulate.ber@mfa.gov.hu), hogy a konzuli díj átutalásához szükséges banki adatokat elküldjük Önnek. A díjat addig ne/ne fizesse be, amíg erre felszólítást nem kap munkatársunktól emailen.

A kérelemhez csatolnia kell érvényes személyazonosító okmányának másolatát.

Az igazolás a kiállításának napján a magyar személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő adatok alapján kerül kiállításra. Az igazolás német nyelvű, amely a megadott németországi postacímre kerül postázásra.

 

Figyelem! Amennyiben korábban kötött házasságának külföldön történt felbontását Magyarországon nem anyakönyveztette, úgy „elvált” családi állapotát nem tudjuk igazolni. Ebben az esetben új házasságkötéséhez először korábbi válását kell Hivatalunknál anyakönyveztetnie. Az ügyintézés és adatváltozás átvezetésének ideje akár 3-4 hónap is lehet, javasoljuk, erre legyen figyelemmel új házasságkötése időpontjának tervezésekor.

 

Családi állapot igazolás kérelmezése Magyarországon

A családi állapot igazolás beszerezhető Magyarországon is annak a településnek a jegyzőjénél, ahol Ön be van jelentve/utoljára be volt jelentve Magyarországon. A kérelmet a budapesti Központi Okmányirodában is benyújthatja, és itt azonnal megkapja az igazolást. A magyarországi hatóság által kiállított családi állapot igazolást ezután az ügyfél hiteles fordítóval lefordíttatja Németországban. A családi állapot igazolás magyarországi beszerzéséről itt olvashat bővebben.

 

Amennyiben a kérelmező NEM szerepel a magyar Személyiadat- és lakcímnyilvántartásban

Amennyiben az ügyfél nem szerepel a személyiadat-és lakcímnyilvántartásban (pl. újonnan honosított, vagy korábban a külföldi letelepedésével egyidejűleg kérte az adatai törlését a személyiadat-és lakcímnyilvántartásból) az ügyfél a konzul előtt büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozhat családi állapotáról.

Ha az ügyfél családi állapota elvált vagy özvegy, az ezt alátámasztó okiratokat be kell mutatni (pl. jogerős bírósági határozat a házasság felbontásáról, elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata).

A külképviselet a nyilatkozatról szóló jegyzőkönyvet német nyelven konzuli díj megfizetése mellett állítja ki.