Magyarország (Magyar Népköztársaságként) és Németország (Németországi Szövetségi Köztársaságként, NSZK) 1973. december 20-án létesítettek diplomáciai kapcsolatot. A kétoldalú kapcsolatok számára nagy jelentőséggel bíró esemény Magyarország ausztriai határának 1989. szeptember 11-i megnyitása volt, ami az akkori keletnémet állampolgárok számára lehetővé tette az NSZK-ba való beutazást.

Németország 1990. október 3-i újraegyesítését követően a két ország kétoldalú viszonyát a politikai együttműködés további dinamikus fejlődése jellemezi. Létrehozták a Magyar-Német Fórumot, 1992. február 6-án a két ország képviselői pedig aláírták „A Németországi Szövetségi Köztársaság és a Magyar Köztársaság közötti baráti együttműködésről és európai partnerségről szóló szerződést”, amely fontos mérföldköve a már meglévő baráti kapcsolatok elmélyítésének.  

A két ország viszonyát mélyen áthatja a német egység, és az abban vállalt magyar szerep jelentősége. A mai kapcsolatokban elsődleges szempontot tölt be országaink együttműködése az Európai Unió, a NATO, az EBESZ és más nemzetközi szövetségi rendszerek keretein belül. Ennek megfelelően élénk és folyamatos a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolat.

Magyarország 2015-ben a Berlini Magyar Nagykövetség és a Müncheni Főkonzulátus mellett további két külképviseletet nyitott Németországban: Düsseldorfban és Stuttgartban is főkonzulátus kezdte meg működését. Ezen túlmenően számos tiszteletbeli konzul és két kulturális intézet (Berlinben és Stuttgartban) tevékenykedik Németország területén.

A két ország között rendszeresek a magas szintű látogatások. A legutóbbi látogatásokról, a Nagykövetség diplomáciai tevékenységéről a "Hírek menüpont" alatt talál bővebb tájékoztatást.