Amennyiben Ön Németországban létesít lakcímet, vagyis kiköltözik Németországba, akkor azonnal nem szükséges bejelentenie Magyarországon, hogy kiköltözött az országból. Amikor úgy érzi, hogy külföldön szeretne letelepedni, Magyarország felé be kell jelentenie a külföldi letelepedést. Ez azzal jár, hogy megszűnik a lakcíme Magyarországon, és külföldön élő magyar állampolgárként fog szerepelni a nyilvántartásokban.

Az, hogy a magyar állampolgár mikor érzi úgy, hogy hosszú távon külföldön szeretne letelepedni és ezért külföldön élőként veteti magát nyilvántartásba, az állampolgár döntése. A korábban létező három hónapos szabály megszűnt, így az állampolgár döntése az irányadó.

A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha a magyar lakcíme szerinti okmányirodában jelenti be a külföldön élőként való nyilvántartásba vételt. Ebben az esetben azonnal megkapja a kijelentést igazoló papírt.

Amennyiben magyar külképviseleten szeretné külföldi letelepedését bejelenteni, akkor azt személyesen teheti meg hivatalainkban. Az eljárás előreláthatólag 3 hónapot vesz igénybe, ugyanis haza kell küldeni a kérelmet a magyarországi lakóhelye szerint illetékes okmányirodába, a külföldi letelepedés átvezetéséről szóló igazolás megtörténte után az illetékes okmányiroda nagykövetségünket tájékoztatja a letelepedés átvezetéséről, illetve megküldi az Ön új lakcímkártyáját, amelyben szerepel, hogy Ön külföldön él.

A külföldi letelepedés bejelentése magyar külképviseleten

A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok:

  • Érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél
  • Lakcímkártya
  • Külföldi letelepedésre vonatkozó nyilatkozat (helyben biztosítjuk)

A végleges külföldi letelepedés bejelentésével eddigi lakcímkártyája bevonásra kerül, de a bejelentő adatai továbbra is szerepelni fognak a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban, mint külföldön élő magyar állampolgár, illetve a kérelmező egy új lakcímkártyát kap, amelyben – cím nélkül – szerepel, hogy külföldön él.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a külföldi letelepedés bejelentése kihat a választójog gyakorlásának módjára. Külföldön élő magyar állampolgárként ezt a jogot előzetes regisztrációt követően a pártlistákra leadott levélszavazat útján tudja gyakorolni. További információkat a következő oldalon olvashat: www.nvi.hu

 

 

Fontos:

  • Amennyiben személyes adataiban bármilyen változás történik (névváltoztatás, családi állapot változás, külföldi lakóhely megváltozása), azt kérjük, minden esetben szíveskedjen bejelenteni.
  • Kiskorú kérelmezők esetében a végleges külföldi letelepedés bejelentéséhez mindkét szülői felügyeleti joggal rendelkező szülő jelenléte szükséges. (Vonatkozó rendelkezések: „A gyermek huzamos időn át – így tanulmányok folytatása, munkavállalás vagy más hasonló célból – önállóan vagy egyik szülőjével – mindkét szülő egyetértésével tartózkodhat külföldön. A gyermek letelepedés céljából történő külföldre távozásához erre vonatkozó szülői engedély szükséges”. – PTK 4:152. § (5), (6) bekezdése.)