Világraszóló magyar kutatói sikerek, amiért Nobel-díjat nyertek!
 
Nagy örömünkre szolgál, hogy egyszerre két magyar Nobel-díjasnak is gratulálhatunk.
 
2023. október 2-án Karikó Katalin - Drew Weissmann amerikai tudós társával megosztva - kapta meg a Svéd Királyi Akadémia orvosi-élettani Nobel-díját, október 3-án pedig Krausz Ferenc, Németországban élő fizikus - Pierre Agostini és Anne L’Huillier tudós társaival megosztva - kapta meg a fizikai Nobel-díjat.
Karikó Katalin szolnoki születésű, az Egyesült Államokban élő biokémikus a Szegedi Tudományegyetem és a Pennsylvániai Egyetem professzora - és kutatótársa Drew Weissmann - az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését magalapozó felfedezéseikért kapták meg a legrangosabb tudományos díjat, milliók életét mentették meg világszerte a kifejlesztett mRNS-oltóanyagokkal. Így még nagyobb megtiszteltetés, hogy nagykövetségünk 2023. október 30-án a Kulturális és Innovációs Minisztériummal és a berlini Gábor Dénes Társasággal közösen szervezett rákkutatási rendezvényen vendégül láthatja Karikó Katalint - immár Nobel-díjas tudósként. Professzor Asszony egyébként már 2022. december 12-én is a vendégünk volt, egy nagysikerű előadást tartott nagykövetségünkön életéről és tudományos pályájáról.
 
A Németországban élő, móri születésű Krausz Ferenc - díjazott társaival együtt - az ultragyors lézertudomány megalapítója, az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért kapta meg a fizikai Nobel-díjat. Krausz Ferenc a müncheni Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, a Ludwig Maximilians Egyetem Kísérleti Fizikai tanszékének vezetője, az MTA külső tagja. Felelősségteljes kutatóintézet-vezetői munkája mellett folyamatosan támogatta a magyar-német tudományos kapcsolatok bővítését, 2012. februárjában alapító tagként aktívan közreműködött a berlini székhelyű, magyar és német tudósokat tömörítő Gábor Dénes Társaság megalapításában, jelentős anyagi forrásokkal támogatva a szervezet elindítását.
 
Karikó Katalin a 16., Krausz Ferenc pedig a 17. magyar Nobel-díjas, Karikó Katalin egyben az első magyar nő, aki megkapta a legrangosabb tudományos elismerést.
 
Szívből gratulálunk a Nobel-díjasoknak, nagyon büszkék vagyunk rájuk!