ANYASÁGI TÁMOGATÁS, ÉLETKEZDÉSI TÁMOGATÁS ÉS START-SZÁMLA (BABAKÖTVÉNY)

Igényelhető:

  • elektronikusan (ügyfélkapun keresztül) a www.magyarorszag.hu oldalon;
  • Magyarországon az integrált ügyfélszolgálatoknál (kormányablakoknál);
  • postai úton (Magyar Államkincstár, 1081 Budapest, Fiumei út 19/A.);
  • külföldön a konzuli feladatot ellátó hivatásos magyar külképviseleteken, a gyermek születésének anyakönyvezése iránti eljárás során, személyes ügyintézés keretében.

 

ANYASÁGI TÁMOGATÁS

A támogatást a magyar származású vagy magyar állampolgárságú gyermekre tekintettel a támogatásra jogosult vér szerinti anya/örökbefogadó szülő/gyám (továbbiakban: édesanya) - állampolgárságától függetlenül - igényelheti a gyermek születésétől számított hat hónapon belül. A kérelmet az édesanya a magyar állampolgárságú, hazailag anyakönyvezendő (vagyis külföldön született) gyermekek esetében akkor is benyújthatja, ha a születés hazai anyakönyvezése még folyamatban van, de nem zárult le. Az anyasági támogatásról, illetve annak mértékéről további információt a Magyar Államkincstár holnapján ITT olvashatnak. Az anyasági támogatás iránti kérelem benyújtását elektronikusan ezen az internetes oldalon kezdeményezhetik.

Útmutató a nyomtatvány kitöltéséhez:

Fontos, hogy az igénylőlapokon ne tüntessenek fel magyar lakcímet, még akkor sem, ha egyébként állandó lakhelyük Magyarországon van, mivel ebben az esetben a belföldi kérelmezőkre vonatkozó szabályok szerint lehetne a kérelmet beadni. Mindig a tényleges életvitel szerinti tartózkodás helyszíne az irányadó, ezt valamilyen okirattal alá kell támasztani (pl. külföldi közüzemi számla, külföldi címet tartalmazó személyi okmány, Meldebescheinigung) a kérelem mellékleteként. Az Államkincstár kéri a külföldi számlaszám mellett az IBAN kód szerepeltetését, vagy kérik az IBAN-t tartalmazó bankszámlakivonat csatolását a kérelem mellé. Az Államkincstár javasolja, hogy lehetőség szerint minden esetben a bankszámlás utalást válasszák az ügyfelek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a konzuli tisztviselő és ügyintéző csak a kérelem átvételében és illetékes szerv felé történő továbbításában működik közre, a kérelem elbírálásában, támogatás összegének kiutalásában azonban nem. Ez alapján tájékoztatást sem tudunk adi az utalás várható időpontjáról.

 

ÉLETKEZDÉSI TÁMOGATÁS és START-SZÁMLA (BABAKÖTVÉNY)

A kérelmet a gyermek születését követően lehet benyújtani, az eljárásról bővebb információt a Magyar Államkincstár holnapján ITT olvashatnak. Az Életkezdési támogatás igénylésére és Start-számla megnyitására vonatkozó kérelmüket elektronikusan ezen a holnapon nyújthatják be.  A Babakötvény kérelemről az anyasági támogatással közös formanyomtatvány harmadik oldalán kell nyilatkozni, de a kötvény időkorlát nélkül, önállóan is igényelhető, amelyhez külön formanyomtatványt kell kitöltetni. Kérjük, amennyiben igénybe szeretnék venni a támogatásokat, gyermekük anyakönyvezése iránti kérelem benyújtásakor hozzák magukkal a kitöltött nyomtatványokat. 

 

Nyomtatványok:

Kérelem anyasági támogatás megállapítására külföldön született magyar /nem magyar állampolgárságú ”Magyar igazolvánnyal” rendelkező gyermek esetén

Kérelem életkezdési letéti számla megnyitása iránt külföldön élő magyar állampolgárságú /nem magyar állampolgárságú ”Magyar igazolvánnyal” rendelkező gyermek esetén

 

A családi támogatásokkal kapcsolatban további információkat a csalad.hu holnapon is olvashatnak.