Elérhetőség: 

Magyarország Nagykövetsége, Berlin
Konzuli Osztály

10117 Berlin
Unter den Linden 76. (bejárat a Wilhelmstrasse 61. sz. kapun)

E-mail: consulate.ber@mfa.gov.hu

A telefonvonalak zsúfoltságára tekintettel kérjük, hogy elsősorban e-mailt küldjön. Amennyiben mégis telefonon kíván elérni minket, kérjük, hogy ezt lehetőleg ügyfélfogadási időn kívül, de még munkaidőben tegye. Ügyfélfogadási időben csak korlátozott telefonos ügyintézésre van mód.

Tel: 0049 (0) 30 203 100
Fax: 0049 (0) 30 394 1385 vagy 0049 (0) 30 229 1666

Ügyeleti elérhetőségek (kizárólag H-CS 16:30 után, pénteken 14:00 után és hétvégén működő mobiltelefonszám)

Telefon: 0036 80 36 80 36

WhatsApp:  0036 30 36 36 111

Viber: 0036 30 36 36 555

 

Vezető konzul: Schultheisz Csaba

Konzul: Dr. Papp Szabina

 

Ügyfélfogadás:

hétfőn, kedden és pénteken: 9.00-12.00,

szerdán: 9.00-12.00 és 14.00-16.00,

csütörtökön ügyfélfogadás nincs!

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Berlini Magyar Nagykövetség Konzuli Osztálya magyar és német ünnepnapokon zárva tart! Ennek megfelelően az alábbi napokon nincsen ügyfélfogadás: január 1., március 15., Nagypéntek, Húsvét hétfő, Pünkösd hétfő, május 1., július 1., augusztus 20., október 3., október 23., november 1., december 24., 25., 26.

 

Konzuli kerület: 

Berlin, Brandenburg, Bremen (Bréma), Hamburg, Niedersachsen (Alsószászország), Mecklenburg-Vorpommern (Mecklenburg-Előpomeránia), Thüringen (Türingia), Sachsen-Anhalt (Szász-Anhalt), Sachsen (Szászország), Schleswig-Holstein

 

További fontos információ (GYIK): 

Fizetés módjai

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a kérelmek illetékének, díjának kifizetése a Konzuli Osztályon csak EC kártyával lehetséges, illetve banki átutalással. Felhívjuk tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy készpénzes fizetésre nincs lehetőség!

 

Útlevéllel kapcsolatos rövid tájékoztatás

(részletes tájékoztatás a konzuli ügyek címszó alatt található)

A konzuli kerületünkben élő magyar állampolgárok útlevél iránti kérelmüket kizárólag személyesen nyújthatják be, előzetes időpontfoglalás szükséges!

A kérelem benyújtásakor útlevél igénylő adatlapot nem kell kitölteni. A kérelmezőről fénykép a kérelem benyújtásakor a konzuli osztályon készül. Fényképet nem kell előre készíttetni! (Kivétel 6 év alatti gyermek, lásd a tájékoztató végén!) 12 éven felüli ügyfeleink ujjlenyomatait, aláírását és fényképét is elektronikusan rögzítjük. Az útlevél kb. 6-8 hét alatt készül el, sürgősségi eljárásra nincs lehetőség a konzuli osztályon. Kérjük, hogy ezt az időtartamot vegyék figyelembe az utazásaik tervezésekor.

Az útlevél, illetve a személyi igazolvány érvényességi idejének figyelemmel kísérése mindenkinek a saját felelőssége. Amennyiben a kérelem benyújtásakor a kérelmező nem rendelkezik érvényes vagy legfeljebb 1 éve lejárt útlevéllel, személyi igazolvánnyal, illetve érvényes állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal, és a személyi adat- és lakcímnyilvántartó rendszer alapján magyar állampolgársága nem igazolható, úgy hivatalból állampolgársági vizsgálatot kell lefolytatni. Ebben az esetben az útlevél eljárás ideje kb. 5-6 hónap.

Az útlevelet 5 vagy 10 éves érvényességgel lehet igényelni. Az útlevél eljárási illetékét és konzuli díját kizárólag EC bankkártyával fizethetik be a konzuli osztályon ügyfeleink. Készpénz fizetésre a konzuli osztályon nincs lehetőség!

Amennyiben az útlevél igénylésére az útlevél elvesztése miatt kerül sor, vagy második útlevélként kerül kiállításra, az eljárási díj magasabb.

Amennyiben az új útlevél igénylésére a korábbi útlevél ellopása miatt kerül sor, csak abban az esetben nem kell a magasabb díjat megfizetni, ha a kérelmezéskor az igénylő bemutatja a lopásról szóló rendőrségi jegyzőkönyvet.

Az útlevél kérelem mellékletei:

  • magyar állampolgárság igazolása érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel, állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal
  • lakcímkártya (amennyiben rendelkezésre áll)
  • EC - bankkártya
  • kiskorúak esetében a szülők személyazonosságának igazolására érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány
  • magyar születési anyakönyvi kivonat (amennyiben nincs anyakönyvezve a születés Magyarországon, a hazai anyakönyvezési idővel hosszabbodik az útlevél eljárás)
  • családi állapot igazolására szolgáló magyar házassági anyakönyvi kivonat, válás esetén bontóítélet vagy özvegység esetén: halotti anyakönyvi kivonat (amennyiben nincs anyakönyvezve a házasságkötés, a válás, vagy a házastárs elhalálozása, a hazai anyakönyvezési eljárás idejével hosszabbodik az útlevél eljárás)
  • ha a kérelmező nem rendelkezik érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel, állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal: állampolgárság vizsgálatához szükséges formanyomtatvány (az ügyfélfogadás során kerül kitöltésre)
  • ha a korábbi, még érvényes útlevelét ellopták: rendőrségi jegyzőkönyv a lopás bejelentéséről

A kiskorú kérelmező esetében mindkét szülő jelenléte szükséges a kérelem benyújtásához. Amennyiben a szülői felügyelet csak az egyik szülőt illeti meg, a kizárólagos szülői felügyeletet a megfelelő okmánnyal (jogerős bírósági határozat, szülők formális írásbeli megállapodása, elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonata, stb.) igazolni kell. Benyújthatja csak az egyik szülő a kérelmet akkor is, ha a másik szülőtől származó belegyező nyilatkozattal rendelkezik.

12 év alatti gyermekek esetében ujjnyomat-vételezés nem történik. 6 év alatti gyermekek részére 3 évig érvényes útlevél, 6-18 év közötti kérelmezők esetében 5 éves útlevél kerül kiállításra. A 6 év alatti gyermeknél kérjük, hogy előre készíttessenek fényképésznél biometrikus fényképet!

 

Időpontfoglalás

2018. január 2-ától a konzulátuson csak előzetes időpontfoglalás alapján történik az ügyintézés!

Részletes tájékoztatást erről itt talál