Magyar-Német Baráti Tagozat

A kétoldalú baráti viszony elmélyítése céljából elsőként 1987-ben hozták létre a Magyar Országgyűlés és a német Bundestag Magyar-Német Baráti Tagozatát. A Bundestag 18. választási ciklusában a parlamenti csoport elnöke Michael Stübgen (CDU/CSU), alelnökei Christian Petry (SPD), Sigrid Hupach (Die Linke) és Manuel Sarrazin (Bündnis 90/Die Grünen). Magyar oldalról az elnöki tisztséget Balog Zoltán (Fidesz/KDNP), az alelnöki tisztséget dr. Gulyás Gergely (Fidesz/KDNP), Dr. Bárándy Gergely (MSZP) és Dr. Aradszki András (KDNP) tölti be.

A baráti csoportok között rendszeres a párbeszéd. 2015. szeptember 15-17-e között a Bundestag Magyar-Német Baráti Csoportjának delegációja járt Magyarországon. A küldöttséget a tagozat elnöke, Michael Stübgen vezette. A látogatás célja mindenekelőtt a parlamentek közötti kétoldalú kapcsolatok elmélyítése volt. A baráti viszony további erősítése érdekében 2016. áprilisában a magyar Országgyűlés Magyar-Német Baráti Tagozatának delegációja tett viszontlátogatást Németországban.

A Bundestaggal való kapcsolattartás mellett rendszeres az együttműködés a magyar Országgyűlés és a tartományi parlamentek között. 

Parlamenti ösztöndíjak

A két ország törvényhozása ösztöndíjprogramot is indított. A német parlamentben az ún. IPS-program (Internationales Parlaments-Stipendium des Deutschen Bundestages) keretében összesen 41 nemzet – közöttük Magyarország – 120 ösztöndíjasának nyílik lehetősége arra, hogy a Német Bundestag által finanszírozott öthónapos ösztöndíjprogram keretében megismerkedjen a németországi parlamentáris rendszerrel. A program célja, hogy a résztvevők testközelből élhessék át a németországi politikai folyamatokat és a demokratikus döntések mikéntjét. Az ösztöndíjasok lehetőséget kapnak egy-egy Bundestag-képviselő irodájának mindennapi életében aktívan közreműködni, emellett a nyári szemeszterben aktív hallgatói jogviszonyt létesítenek a berlini Humboldt Egyetemen, illetve igény esetén más egyetemen is, továbbá részt vesznek a német politikai alapítványok szakmai rendezvényein. A program a Német Bundestag elnökének védnöksége alatt áll, és a három berlini egyetemmel (Freie Universität, Humboldt-Universität és a Technische Universität) együttműködésben kerül lebonyolításra. Az útiköltséget, szállás-, ill. biztosítási költséget, valamint a havi ösztöndíjat is a Német Bundestag fizeti.

A Hans von Dohnányi Ösztöndíjas Program célja, hogy a magyar politikai rendszer, a közjogi berendezkedés iránt érdeklődő német fiatalok megismerkedjenek a magyar államszervezet és különösen az Országgyűlés munkájával. A fiatal szakemberek az Országgyűlés munkájának tanulmányozása mellett megismerhetik a legfontosabb alkotmányos intézményeket és betekintést nyerhetnek a helyi közigazgatás működésébe. A programban alkalmanként három német fiatal pályakezdő vehet részt. A felvételt nyert pályázók a gyakorlat ideje alatt díjazásban részesülnek, valamint az Országgyűlés Hivatala az oda- és visszautazás költségét is biztosítja.