Frissítve: 2020.07.14. 08:00

Németországból Magyarország felé irányuló utazás

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet értelmében 2020. július 15-étől a Magyarországra történő beutazási szabályok megváltoznak. A magyar kormány a világ országait a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján 3 kategóriába sorolta be. 

Zöld jelzésű országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra.

Németország kategóriája: ZÖLD
Németország területéről magyar és nem magyar állampolgárok Magyarország területére korlátozás nélkül beléphetnek. Azaz sem beutazási korlátozás, sem karantén kötelezettség nem áll fenn a Németországból beutazóknak.

A Németországból vasúton vagy közúton Magyarországra utazók figyelmébe: 
Ausztria kategóriája: ZÖLD
Szlovákia kategóriája: ZÖLD

A rendőrség azt kéri az útra kelőktől, hogy indulás előtt a „Határinfo” oldalon tájékozódjanak a határátkelési lehetőségekről. (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo) 


TRANZITÁLÁS - A frankfurti repülőtérre az EU/Schengen térségen kívülről érkező járatok esetében változatlanul fennáll a beutazás/tranzitálás megszorító szabályozása. Magyar állampolgár, illetve a szabad mozgás jogával rendelkező bármely uniós állampolgár az EU/schengeni térségen kívülről érkezve csak abban az esetben léphet be/tranzitálhat a frankfurti repülőtéren, ha hazájába vagy más EU-országban lévő vagy németországi lakhelyére tér haza. Turisztika célú belépések/tranzitálások változatlanul nem megengedettek.


A lakhelyére való hazatérési szándék bizonyítására az utasnak be kell mutatnia a végig, magyarországi vagy más EU-országbeli lakhelyére szóló, előre megváltott repülőjegyet vagy vasúti jegyet vagy gépkocsibérleti szerződést. Amennyiben a lakhelye Németországban van, akkor ezt lakcímbejelentésével kell bizonyítania. Főkonzulátusi igazolás bemutatására a repülőtéri rendőrség a jövőben nem tart igényt. A többi németországi repülőtérre is ezek a szabályok az iránymutatók.


A nemzetközi légi- és buszközlekedés fokozatosan újraindul, a járatokról tájékozódjanak a közlekedési társaságok honlapján
Vasúton történő utazás megkezdése előtt tájékozódjon a Deutsche Bahn (www.bahn.de) és az ÖBB honlapján (www.oebb.at) is, mivel a német honlapon feltüntetett szerelvények közül nem mindegyik közlekedik ténylegesen.

 

Magyarországról Németországba irányuló utazás

Németország június 15-én megszüntette a járványügyi helyzettel kapcsolatos belső határellenőrzést minden szárazföldi határszakaszán, valamint a Schengen-térségen belüli légiforgalomban. Így tehát Magyarország, a további EU-tagállamok, Izland, Norvégia, Liechtenstein, illetve az Egyesült Királyság és Svájc állampolgárai, valamint a szűkebb értelemben vett családtagjaik (házastárs, gyermek) beutazhatnak  Németországba. Ugyanígy beutazhatnak továbbá azon harmadik országok állampolgárai is, akik a felsorolt államok valamelyikében állandó tartózkodásra jogosultak. 


A német-osztrák határszakaszon továbbra is fennmarad az illegális migráció kiszűrését célzó szúrópróbaszerű ellenőrzés.
Karantén szabályok: Németországban minden tartomány külön szabályozza, hogy a beutazást követően mely személyeknek kötelező karanténba vonulnia. A tartományok közös megállapodása értelmében azonban egységes szabály, hogy csak akkor kell karanténba vonulni, ha az érintett személy a Németországba történő beutazását megelőző 14 napban a Robert Koch Intézet által meghatározott rizikóövezetben tartózkodott (lásd: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html). Magyarország jelenleg NEM képezi a rizikóövezet részét, ezért – ha az érintett személy az beutazását megelőző 14 napban más rizikóövezetként nyilvántartott országban nem tartózkodott – Magyarországról beutazhat Németországba karantén-kötelezettség nélkül. Egységes kivétel továbbá, hogy a karantén kötelezettség nem vonatkozik azon személyekre, akik tranzitálnak, azaz átutaznak Németországon.


Eddigi tapasztalataink szerint nincs egységes értelmezése Németországban a március 23. óta érvényben lévő, a személyek közötti kötelező 1,5 méteres távolságtartásra vonatkozó rendelkezésnek a személyszállításban. Javasoljuk, ha nem családtagjaikkal utaznak együtt egy személyautóban, vagy kisbuszban, viseljenek az utazás teljes ideje alatt maszkot.A 

Németországi beutazási, és karanténrendelkezések aktuális szabályairól itt tájékozódhat: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html#doc13738352bodyText3

Javasoljuk, látogasson el a Konzuli Szolgálat honlapjára is, ahol további utazási tanácsokat olvashat: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Nagykövetségünk igyekszik minden beszerezhető és beérkező információt a magyar állampolgárok számára hozzáférhetővé tenni. A feltűntetett információk az érintett hatóságok, vagy gazdasági vállalkozások döntéseiből adódóan akár rövid határidőn belül módosulhatnak, ezért csak tájékoztató jellegűek.