14 Sep

Györkös Péter, Magyarország berlini nagykövete és Paola Amadei, a hamburgi székhelyű EU-LAC Nemzetközi Alapítvány ügyvezető igazgatója szeptember 12-én a német fővárosban együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Alapítvány között.

A szándéknyilatkozat értelmében a Külgazdasági és Külügyminisztérium jószolgálati nagykövet kinevezésével és munkájának támogatásával járul hozzá az Európai Unió és a Latin-Amerikai és Karib-térség országai közötti együttműködés megerősítését szolgáló Alapítvány munkájához. A felek a tisztségre Varga Koritár Pál nyugalmazott nagykövetet jelölték ki, aki korábbi térségbeli megbízatásai révén széleskörű ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkezik a régióról. Nagykövetként Mexikóban és Argentínában, valamint utazó nagykövetként több más latin-amerikai országban teljesített szolgálatot.

Az Európai Unió és a latin-amerikai és karibi államok (LAC) 2010-es madridi csúcstalálkozójukon döntöttek az EU-LAC Alapítvány létrehozásáról. A szervezet 2011 novemberében kezdte meg működését a székhelyéül kijelölt Hamburg városában.  Az Alapítvány céljaként az EU és a LAC közötti stratégiai együttműködés gyakorlati szintű megvalósítását határozták meg. Ennek eszköze a több évre szóló keretek közé illeszkedő éves munkaprogramokban lefektetett négy téma (Explore, Venture, Connect, Communicate) köré csoportosított projektek, konferenciák és szemináriumok szervezése, megrendezése. A 2015-2018-ra szóló munkaprogram kiemelt figyelmet szentel az olyan, európai és latin-amerikai térségben is kulcsfontosságú témáknak, mint a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, a migráció, a polgári biztonság, a kis- és középvállalkozások finanszírozása, valamint a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem.

A magyar felajánlás tovább erősíti Déli Nyitás politikánknak a latin-amerikai térséggel való kapcsolatépítést célzó törekvéseit, és bővíti mozgásterünket. Magyarországnak a térségek közti együttműködés fejlesztése iránti elkötelezettségét jelzi az is, hogy az elsők között ratifikáltuk az EU-LAC Alapítványt létrehozó nemzetközi megállapodást.

(KKM)