23 Nov

A hagyományos Berlini Mesenapok záróaktusaként november 20-án Berlin város képviselőházában került átadásra az „Arany Borsó” díj. A kitüntetésben olyan személyek részesülhetnek, akik a gyengékkel szembeni igazságtalansággal szemben legalább annyira érzékenyek, mint Borsó hercegnő az ágyába rejtett borsószemre Hans Christian Andersen meséjében. 

A díjazottak között volt többek közt az Európa Park szabadidőközpontot működtető Mack család, amelyet rászoruló gyermekeket segítő szociális tevékenységükért tüntettek ki, de a híres német színésznő, Nora Tschirner, is, aki az „Embrace” (2017), a nők testükkel való kibéküléséről szóló dokumentációs filmben vállalt produceri munkájáért kapta meg ezt az elismerést. Ők Berlin közéleti, politikai, kulturális és gazdasági véleményformálói jelenlétében, ünnepélyes keretek között vehették át a díjat.

A gála záróeseményeként Dr. Györkös Péter Magyarország Berlini Nagykövete nagy tetszést kiváltó mesével nyitotta meg a magyar kulináris élményeket nyújtó büfét, amelyben egy 28 évvel ezelőtti történetet felelevenítve, a bátor magyar lovagok segítették a gyűlölt várfal mögött uralkodó kelet-berlini király elzavarását. A díjátadó gála cateringjét a magyar nagykövetség biztosította, számos magyar cég támogatásával. A paprikás csirke, a pörkölt és más magyaros finomságok élvezete közben a vendégek érdeklődéssel olvasták a hamuban sült pogácsa meséjét. 

Ezúton is köszönet a támogatóinknak:

A nagykövetség a közös rendezvénnyel további lépéseket tett a Märchenland-dal 2008 óta fennálló együttműködés erősítésére, és a 2018-as évre tervbe vett, a „barátság hajója” mottójú dunai hajóút megvalósítására. A Passau és Budapest közötti, fiatalokat megszólító utazás a digitalizáció és duális képzés területein, releváns cégek bevonásával a két ország együttműködését kívánja erősíteni.