23 Mar

"d!conomy – no limits" – ezzel a mottóval nyitott a 2017-es CeBIT, Európa egyik legnagyobb információtechnológiai szakvására. Kétszázezer vendég, ezernél is több kiállító, 450 start-up és 2000 órányi szakmai előadás szerepelt a programban. Big Data, Business Electronics, Cyber Security, IoT, Research and Innovation… egy kis ízelítő azokból a témákból, amelyeket a kiállítók öt napon keresztül a közönség számára bemutattak.

Magyarország 21 cég részvételével, 400 m2 területen fogadta az érdeklődőket. Megtalálhatók voltak a rendezvénytechnológia megoldásoktól a sörfőző automatán és az intelligens e-book kiadáson át az érintésmentes chippel ellátott okmányig rengeteg újdonság és innovatív ötlet.

Hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg a magyar házat, amely valóban nem egy szokványos stand, hanem garázzsal, konyhával, ebédlővel, dolgozószobával rendelkező épület. Home for Innovation – hirdeti a felirat, ahol kötetlen módon lehetett beszélgetni, de akár félrevonulni is négyszemközti tárgyalásra.

Vendégünk volt Kovács Zoltán kormányszóvivő, Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos, Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár és más minisztériumok képviselői is.

A tárgyalásokon a magyar delegációt fogadta Stephan Weil Alsó-Szászország tartomány miniszterelnöke, Jochen Köckler a Deutsche Messe vezetőségi tagja, Michael Kleinemeier az SAP elnöke, Timotheus Höttges a Deutsche Telekom AG elnöke,  Joachim Bühler a BITKOM politikai és gazdasági kapcsolatokért felelős igazgatója és Christian Klapka fejlesztési vezető a Vodafon részéről. Ezeken túl a Strautmann Kft, az IBM, a Huawei és a japán küldöttség is fogadta vendégeinket. A vásár egész ideje alatt a HIPA, a Magyar Nemzeti Kereskedőház és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének munkatársai segítették a látogatókat, kiállítókat és a prominens vendégeket.