25 Oct

Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából Magyarország Berlini Nagykövetsége idén egy színházi előadásra hívta vendégeit. A kommunizmus elnyomása ellen kirobbant 1956-os forradalom és szabadságharc bátor résztvevői egyszerű emberek voltak, akiket egyenként is hősökként vonultak be a történelembe. Sokan közülük a roma kisebbséghez tartozók voltak. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ezeket a roma hősöket helyezte az idei megemlékezés középpontjába.

Fotó: Bartos Gyula/EMMI

 A romák számára természetes volt, hogy kiállnak a szabadságért, amikor meghallották a forradalom legendás jelszavát, miszerint "Aki magyar, velünk tart!", hiszen tudták, hogy ez nekik is szól, mert "egyszerre voltak magyarok és romák" - húzta alá Balog Zoltán. 1956 roma hőseinek történetét ismertetve kiemelte többek között Strausz Károly példamutatását, aki a budapesti Soroksáron ellenálló csoportot szervezett. A "Cigány Karesz" néven is ismert forradalmár csapata egészen november 11-ig kitartott. Ők tették le utolsóként a fegyvert a budapesti szabadságharcosok közül - hangsúlyozta a miniszter.

Ünnepi köszöntőt mondott Johannes Singhammer, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnöke, aki hangoztatta, hogy a magyarok meghatározó hozzájárulást adtak "Európa feltámadásához" és a német egység helyreállításához.

Fotó: Bartos Gyula/EMMI

Köszöntőt mondott Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke is, aki kiemelte: fontos jelzés, hogy a megemlékezés szervezői a magyar nemzeti ünnep alkalmából "offenzívan felmutatják" a kisebbség iránti szolidaritásukat. A mostani időkben, amikor Európa számos országában rasszista uszítás és hátrányos megkülönböztetés sújtja a szintiket és romákat, nagyon fontos közösen kiállni a diszkrimináció és a rasszizmus ellen - mondta.

Ennek a célnak is megfelelendő hozta Magyarország Berlinbe azt a musical-t, amely a roma világ sokoldalúságát, kreativitását és hagyományait mutatja be, és egyben tipikus cigány-sorsokat is a nézők elé tár. A Somnakaj, roma-musical ismert magyar alkotók és művészek számottevő előkészítő munkájának eredményeként született meg. Az előadásban koncert és színház, tánc és irodalom, hagyományos képzőművészet, hagyományőrzés és modern művészeti kifejezési formák egyaránt megjelennek. A Somnakaj az öröm zenén keresztüli kifejezése, amelyet így a nézők is magukkal vihetnek a darab végezetével. Ennek a kiváló hangulatnak köszönhetően az ünneplő közönség, a művészekkel együtt perdült táncra a Kurfüstendamm Színház aulájában. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pénzügyi támogatása és Balog Zoltán miniszter védnöksége révén a Somnakaj egy 10 előadásból álló turnéra indulhatott egyész Magyarországon, valamint látható a Nemzeti Színházban is. 


(Szöveg: MTI/Magyarország Nagykövetsége Berlin, Fotók: Bartos Gyula/EMMI)