A kapcsolattartás korlátozásáról szóló németországi rendelkezések nem hivatalos fordítása

Merkel kancellár és a tartományi miniszterelnökök március 22-én a következő döntéseket hozták:

1. A polgároknak le kell csökkenteniük a kapcsolataikat a háztartásukon kívüli személyekkel.

2. A nyilvánosságban az 1. pontban megnevezetteken túli személyekhez, ahol csak lehet, legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

3. Nyilvános területen csak egyedül, vagy családi körben, vagy egy további olyan személlyel szabad tartózkodni, aki nem tartozik az adott személy háztartásához.

4. Továbbra is lehetséges az utazás a munkába, egy vészhelyzet kezelésére, bevásárláshoz, orvosi rendelésre, kezelésen való részvételre, szükséges találkozókra és vizsgákra, mások számára történő segítségnyújtáshoz, vagy egyéni sporttevékenységhez és a friss levegőn való mozgáshoz.

5. A helyzet súlyosságára tekintettel elfogadhatatlan az ünneplő emberek összejövetele közterületen, lakásokban, valamint magánintézményekben. A kapcsolattartás korlátozásának betartását a rendészeti hivatalok és a rendőrség ellenőrzi és megszegésüket szankcionálja.

6. A vendéglátóipari egységeket be kell zárni. Ez alól kivételt képez a kiszállítás, valamint az elvitelre előkészített ételek átvétele otthoni fogyasztásra.

7. A testápolás célját szolgáló vállalkozásokat, mint pl. fodrász, kozmetikai stúdiók, masszázsszalonok, tetováló stúdiók és hasonló szolgáltatókat be kell zárni, mert ezen a területen elkerülhetetlen a testi közelség. Az egészségügyi szempontból szükséges kezelések továbbra is lehetségesek.

8. Minden üzemben, különösen ahol ügyfélforgalom van, be kell tartani a higiéniai szabályokat és hatékony védőintézkedéseket kell alkalmazni a munkatársak és az ügyfelek számára.

9. Ezek az intézkedések legalább két hétig érvényben vannak.

A szövetség és a tartományok szorosan együttműködnek a korlátozások kivitelezésében és hatásuk megítélésében. A regionális sajátosságokon és a járványügyi helyzeten alapuló, a fentieken túlmutató rendelkezésekre a tartományokban és a járásokban ezután is lehetőség van.

 

Forrás: bundesregierung.de
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/besprechung-der-bundeskanzlerin-mit-den-regierungschefinnen-und-regierungschefs-der-laender-1733248