Tisztelt Magyar Állampolgárok!

 

Németországban kb. 200.000 magyar állampolgár tartózkodik. A koronavírus okozta válsághelyzetben többen már hazatértek Magyarországra, míg másokat élet- és munkakörülményeik továbbra is itteni tartózkodási helyükhöz kötik.

 

Az alábbiakban azon állampolgároknak kívánunk minél hitelesebb és aktuálisabb információkkal szolgálni és segíteni, akik útnak indulnak, vagy a hazaút gondolatával foglalkoznak.

 

Magyarország Berlini Nagykövetsége folyamatosan egyeztet a németországi főkonzulátusokkal (München, Düsseldorf, Stuttgart), illetve a tranzit útvonalon működő nagykövetségeinkkel (Bécs, Pozsony, Prága). Munkatársaink követik a hatósági intézkedéseket és a közlekedési vállalatok bejelentéseit.

 

Ezzel együtt azt mindannyian megtapasztaltuk az elmúlt napokban, hogy a helyzet folyamatosan változik, mind az állami szervek, mind a vállalatok rövid határidővel hoznak és jelentenek be olyan döntéseket, intézkedéseket, amelyek érdemben módosíthatják a Magyarországra jutás körülményeit.

 

Ezzel összefüggésben felhívjuk figyelmüket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-on közzétett üzenetére, mely a konkrét marokkói helyzetre utal, de tartalmaz általános érvényű tanácsokat is:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=147841726708386&id=107420310750528

 

UTAZÁSI TANÁCSOK

 

 

Németországból Magyarország felé irányuló utazás:

 

 • Magyarország lezárta határait a beutazó személyforgalom előtt külföldi állampolgárok számára. Ennek következtében csak magyar állampolgárok és azok az EGT-állampolgárok utazhatnak be Magyarországra, akik magyar tartózkodási kártyával rendelkeznek. A rendőrség azt kéri az útra kelőktől, hogy indulás előtt a „Határinfo” oldalon (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo) tájékozódjanak a határátkelésről.
 • A Magyarországra beutazó személyeknek 14 napos házi karanténba kell vonulniuk. További információk itt találhatók: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ezert-fontos-hatosagi-hazi-karanten-bevezetese-es-betartasa
 • Ausztria március 19-től lezárta a kisebb átkelőket és határellenőrzést vezetett be a nagyobb átkelőknél a német határon. Aki Ausztrián keresztül kíván gépkocsival Magyarországra utazni, megállás nélkül kell áthajtania Ausztrián, és ezt hitelt érdemlően kell igazolni: megfelelő mennyiségű üzemanyag, magyarországi úticél beállításával a navigációs rendszerben, magyar lakcímkártya. Az áthajtási szándékot ez alapján engedélyezik és szigorúan ellenőrzik (útlevelek lefényképezése). Vasúti utazásnál egy magyarországi vasútállomásig szóló menetjeggyel kell rendelkeznie. Az Ausztriában való tartózkodáshoz (tehát nem a megállás nélküli áthajtáshoz) egy 4 napnál nem régebbi, mikrobiológiai leletet tartalmazó angol, olasz vagy német nyelvű orvosi igazolást kell felmutatni.
 • A magyar-osztrák határon torlódásokra lehet számítani. Az osztrák-magyar határátkeléssel, az ausztriai tranzittal kapcsolatban naponta frissített információkat talál a bécsi magyar nagykövetség honlapján: https://becs.mfa.gov.hu/news/aktualis-informaciok-a-korona-virussal-kapcsolatos-tudnivalokrol

 

 • Csehország, Lengyelország és Dánia lezárta határait a Németország felől belépő forgalom előtt.
 • A német-osztrák, német-svájci, német-francia, német-luxemburgi és német-dán határon részleges határzár került bevezetésre, ami lehetővé teszi a munkájuk miatt ingázóknak, illetve az alapos indokból utazóknak (pl. haláleset a családban, orvosi kezelés), a megfelelő igazolások birtokában, a határátkelést. Ugyanígy lehetséges az EU-állampolgárok hazatérése, illetve átutazása olyan országba, ahol jogosultan tartózkodhat (pl. hosszútávú tartózkodási engedély). Egyéb, nem feltétlenül szükséges utak (a veszélyeztetett területekre és területekről) és a turisztikai célú határátkelés alapvetően többé nem megengedettek.
 • Április 10-étől minden olyan személynek, aki külföldről Németországba beutazik, 14 napos házi karanténba kell vonulnia. Magyar állampolgároknak, akik hazatérés céljából szeretnének Németországon keresztül tranzitálni, hitelt érdemlő módon, dokumentumokkal (magyarországi lakcímkártya, repülő-, vagy vonatjegy magyarországi úticéllal) kell igazolni a tranzitszándékot. A házi karanténra vonatkozó rendeletek részletei egyelőre nem ismertek, az egyes szabályokat a tartományok dolgozzák ki, így egymástól eltérhetnek. Kérjük, kövessék figyelemmel az ezzel kapcsolatos híradásokat.
 • A német hatóságok által határátkelésre fenntartott átkelőhelyek listáját megtalálja a német szövetségi belügyminisztérium honlapján: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/downloads/DE/veroeffentlichungen/2020/liste-grenzuebergangsstellen.html.
 • A baden-württembergi tartományi rendőrségtől kapott információ szerint a Franciaországból Németországon keresztül Magyarországra hazatérni szándékozó utazók számára egy korridor lett meghatározva, melynek belépési pontja a Beinheim (FR) – Iffezheim (DE) határátkelő (a francia oldalon a D4 számú, a német oldalon a B500 számú főút). Itt 9-15 óra között szabad a tranzitforgalom számára az átkelés. A német hatóság egészségügyi ellenőrzést valósít meg, a tüneteket felmutató utazókat nem engedik belépni német területre, vissza kell térniük Franciaországba.
 • A német külügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint a Nyugat-Ausztriából és Svájcból Németországon keresztül (Rosenheim-Salzburg útvonalon) hazatérni szándékozó magyar állampolgárok átléphetik Kufstein mellett az osztrák-német határt Németország irányába, ha hitelt érdemlően alá tudják támasztani hazatérési szándékukat (pl. magyarországi úticél a navigációs rendszerben, magyar lakcímkártya).
 • Eddigi tapasztalataink szerint nincs egységes értelmezése Németországban a március 23. óta érvényben lévő, a személyek közötti kötelező 1,5 méteres távolságtartásra vonatkozó rendelkezésnek a személyszállításban. Javasoljuk, ha nem családtagjaikkal utaznak együtt egy személyautóban, vagy kisbuszban, viseljenek az utazás teljes ideje alatt maszkot.
 • Március 18. óta Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Svájc, Luxemburg, Dánia felől EU-tagállamok állampolgárai nem utazhatnak be az országba hajón, a repülőtereken csak tranzitálhatnak.
 • A német-holland és a német-belga határ, egyelőre, átjárható.
 • A Flixbus és a Blablabus vállalatok leállították járataikat.

 

 • Az osztrák vasúttársaság (ŐBB) jelentősen ritkította járatait Budapest felé, de jelenleg még mindig közlekedik naponta két szerelvény München-Budapest viszonylatban. Bécsből a GYSEV szerelvényeivel is lehetséges a továbbjutás Nyugat-Magyarországra. A vasúton közlekedőknek fel kell készülni arra, hogy minden országhatárnál szerelvényt kell váltani a vonatok fertőtlenítése miatt. Vasúton történő utazás megkezdése előtt tájékozódjon a Deutsche Bahn honlapján (www.bahn.de).
 • Azok a személyek, akik egy a német kormány által indított mentesítő repülőgéppel érkeznek egy németországi repülőtérre, ingyen utazhatnak tovább vasúton a célállomásukig, Magyarországra történő tranzit esetében a német-osztrák határig. Az érintettek a repülőjegyet, vagy a beszállókártyát használhatják vonatjegyként. Az akció 2020. április 15-ig érvényes.
 • Jelenleg a nagyobb német repülőterek még nyitva vannak az utasforgalom előtt, de német területről már csak Dortmundból közlekedik közvetlen járat (WizzAir) heti két alkalommal Budapestre. Ezen túlmenően már csak többszörös átszállással lehet légi úton Németországból Magyarországra jutni. Az Easyjet és a Ryanair jelenleg nem indít járatokat Magyarországra.

 

 • Az utazás megoldatlanságából fakadó átmeneti szállásproblémák eseten forduljanak nagykövetségünkhöz, mert több szállodalánc felajánlotta segítségét.

 

 • A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fogad utasokat, de csak magyar állampolgárok és azok az EGT-állampolgárok léphetnek be az ország területére, akik magyar tartózkodási kártyával rendelkeznek. A Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz eljutott információk szerint a regisztrációs igazolással és a magyarországi lakóhelyet igazoló lakcímkártyával rendelkező EGT tagállami állampolgároknak is biztosított a belépés.

A kialakított gyakorlat szerint beléphet még a magyar állampolgár családtagja, ha a házasság, vagy a gyermek születése Magyarországon anyakönyvezve van, amit a határon az EAK rendszerben a határőrizeti szerv ellenőriz.

A magyar állampolgár külföldi családtagja esetében, aki csak külföldi dokumentumokkal rendelkezik, méltányossági kérelem nyújtható be. A családi kapcsolatot valamilyen (külföldi) anyakönyvi kivonattal, vagy dokumentummal igazolni kell. A méltányossági kérelem előzetesen benyújtható a következő email-címen: ugyfelszolgalat@orfk.police.hu. A határon beadott méltányossági kérelemről esetenként hosszabb idő alatt döntenek.

Az EGT állampolgár, aki regisztrációs kártyával rendelkezik, alapvetően nem léphet be Magyarország területére, hacsak egyéb méltánylásra okot adó körülmény nem áll fenn.

Nem léphet be Magyarország területére az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező nem EGT tagállami állampolgár.

A rendőrség megpróbálja elősegíteni a tranzit utazást, de előnyt jelent, ha a továbbutazáshoz szükséges repülőjegyek már be lettek szerezve.

 

Magyarországról Németországba irányuló utazás

 

 • A részlegesen lezárt németországi határokon keresztül az EU-állampolgárok hazatérése, illetve átutazása olyan országba, ahol jogosultan tartózkodhat (pl. hosszútávú tartózkodási engedély), továbbra is engedélyezett. A munkájuk miatt ingázók, illetve az alapos indokból utazóknak (pl. haláleset a családban, orvosi kezelés), a megfelelő igazolások birtokában, átkelhetnek a határon.
 • A részlegesen lezárt németországi határokon keresztül a határon átnyúló utazás – függetlenül az állampolgárságtól – szakmai okokból, vagy egy szerződés teljesítésére irányuló munkavégzés céljából (pl. ingázó, Európai parlamenti képviselő, akkreditált diplomaták) engedélyezett. Az indokokat a megfelelő dokumentumokkal (pl. munkaszerződés, megbízási iratok, határátkelő kártya) kell igazolni. Április 3. óta idénymunkások csak légi úton, előre megszervezett módon utazhatnak be Németországba.
 • Április 10-étől minden külföldről beutazó személynek 14 napos házi karanténba kell vonulnia. A rendelet szövege jelenleg kidolgozás alatt áll, annak részletei egyelőre nem ismertek, az egyes szabályok tartományonként változhatnak.
 • Schengen-vízummal rendelkező harmadik országbeli polgárok turisztikai célú utazása alapvetően nem engedélyezett.
 • A Németországba történő belépéshez fontos információk találhatók a szövetségi rendőrség német nyelvű honlapján: https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html

 

Nagykövetségünk igyekszik minden beszerezhető és beérkező információt a magyar állampolgárok számára hozzáférhetővé tenni. A feltűntetett információk az érintett hatóságok, vagy gazdasági vállalkozások döntéseiből adódóan akár rövid határidőn belül módosulhatnak, ezért csak tájékoztató jellegűek.

 

Frissítve: 2020. április 9. 19:00