Tisztelt Érdeklődők!


Az Országos Rendőrfőkapitányságtól a Magyarországra való beutazással kapcsolatban a következő információkat kaptuk.

 

1. A vonatkozó Kormányrendelet szerint, illetve a diplomáciai, illetve konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmények alapján a Liszt Ferenc repülőtéren beléphet

- a magyar állampolgár,

- az EGT állampolgár, akinek van állandó tartózkodási kártyája,

- és a Magyarországon akkreditált diplomata.

 

2., A kialakított gyakorlat szerint beléphet még a magyar állampolgár családtagja, ha a házasság, vagy a gyermek születése Magyarországon anyakönyvezve van, amit a határon az EAK rendszerben a határőrizeti szerv ellenőriz.

 

3., Ha a magyar állampolgár külföldi családtagja aki külföldi dokumentumokkal rendelkezik, úgy azt méltányossági kérelem benyújtására okot adó körülménynek tekintik. A családi kapcsolatot valamilyen (külföldi) anyakönyvi kivonattal, vagy dokumentummal igazolni kell. A határon beadott méltányossági kérelemről esetenként hosszabb idő alatt döntenek.

 

4., Az EGT állampolgár, aki regisztrációs kártyával rendelkezik, alapvetően nem léphet be Magyarország területére, hacsak egyéb méltánylásra okot adó körülmény nem áll fenn.

 

5., Nem léphet be Magyarország területére az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező nem EGT tagállami állampolgár.

 

6., A kapott tájékoztatás szerint a rendőrség mindenféle tranzit utazást elősegít, szerencsés azonban, ha a tovább utazáshoz szükséges repülőjegyek előre be vannak foglalva és rendezve van az utazás.

 

Fontos figyelembe venni, hogy nagyon kiszámíthatatlan a légi forgalom menetrendje, napszakonként változik, ezért csak kiemelten magas kockázat mellett vállalható az utazás. A gép elindulása Budapest felé ezért nem jelent garanciát a célállomás elérésére.

2020. 03. 20.

Forrás: ORFK