16 Feb

A berlini magyar nagykövetség 2017. február 15-én fogadással egybekötött megemlékezést tartott a Német-Magyar Barátsági Szerződés aláírásának 25. évfordulója alkalmából. A mintegy 200 vendég között volt Norbert Lammert, a Bundestag elnöke, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, Reiner Haseloff, Sachsen-Anhalt tartomány miniszterelnöke, Johannes Singhammer, a Bundestag alelnöke, Gerda Hasselfeldt, a CSU frakciócsoport vezetője a Bundestagban, számos képviselő, partner és barát.

Az ünnepi beszédet német külügyminisztérium részéről Martin Kotthaus, helyettes államtitkár és európai igazgató tartotta, aki beszédében méltatta Magyarország érdemeit a német újraegyesítésben. Ennek a hálának a kifejeződése volt a barátsági szerződés aláírása 1992-ben. Németország mindvégig úttörő szerepet vállalt Magyarország NATO- és EU-tagságának támogatásában.

A Szijjártó Péter magyar és Sigmar Gabriel német külügyminiszter által 2017. február 6-án, az aláírás 25. évfordulóján kiadott közös nyilatkozat hangsúlyozza, hogy mindkét fél közös célnak tekinti Európa jólétének, biztonságának és összetartásának a biztosítását és a hozzájárulást a kisebbségek védelméhez, az egyesült Európa versenyképességéhez és növekedéséhez.

Györkös Péter nagykövet üdvözlő beszédében öt kulcsszóban fogalmazta meg a közös magyar-német platformot Európa számára: realitásérzék, rend, összetartás, biztonság és növekedés. Kifejtette: a visegrádi négyek fegyelmezett gazdaságpolitikája, következetes fejlődése és tradicionális együttműködése felértékeli a térséget nem csak Európa, de Németország számára is.

A nagyköveti üdvözlő beszédet teljes terjedelemben itt olvashatják.